· 

Sesam kip met paksoi, sluimererwten en broccoli

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

25 minuten

Totale tijd

35 minuten


Sesam kip met paksoi, sluimererwten en broccoli

Ik ben de afgelopen weken ontzettend moe geweest en ondervond moeilijkheden om tijdens het koken er nog veel energie of plezier uit te halen en dat had dan weer een enorme impact op mijn inspiratie. Die was heel ver zoek. Op de een of andere manier slaagde ik er niet in om gerechten op tafel te brengen waarvan ik onder de indruk was. De veel te korte nachten en lange dagen op kantoor waren niet bepaald gunstig.

 

Ik moet toegeven dat ik mij nog steeds niet top voel. Er zijn heel wat momenten waarop ik liever mijn bed zou opzoeken. De zoektocht naar rust is één van lange adem. Mijn dochter Olivia is alom aanwezig (lees: hyperactief) en daarnaast vind ik het zeer moeilijk om niet continu de touwtjes in handen te hebben.

 

Dingen loslaten, zaken niet 100% onder controle hebben , ... dat werkt behoorlijk beangstigend. Steevast zit ik met een onderliggend knagend gevoel dat ik mezelf bewijzen moet. Mijn taak als mama, mijn taak als partner, het huishouden, de keukenprinses elke dag in mij naar boven roepen, sportgewijs, ... Klinkt als een luxeprobleem, maar dat is wel een beetje de trend van onze huidige maatschappij geworden. We moeten ons steevast opnieuw bewijzen, of althans, dat ervaren we zo. We worden overladen met beelden via social media waar we geconfronteerd worden met de ideale wereld, waaraan wij ons bijgevolg zo goed mogelijk willen spiegelen. Een onmogelijke - uitputtende - strijd waaraan ik mij heel vaak schuldig maak.

 

 

 

 

 

 

Terwijl ik eigenlijk zou moeten zeggen: Hé, het is ok om even los te laten. Nee, de was is nog niet klaar, nee, ik heb vandaag geen nieuw en overheerlijk gerecht uit mijn mouw geschud, nee, ik heb niet gesport omdat mijn lichaam even nood had aan totale rust ... En toch, wat vind ik dit een uiterst moeilijke opdracht!

 

Hoe dan ook, het was dus een hele poos geleden dat ik nog eens gerechtje op tafel bracht waarvan ik vond dat ik het met jullie moest. Geen spectaculaire, culinaire maaltijd, doch een heerlijk Aziatisch gerecht waarvan we met z'n vieren gesmuld hebben. Helaas waren ze het er unaniem over eens dat er te weinig was en hebben ze met z'n drietjes de restjes verdeeld. Ja, in dergelijke gevallen, vind ik het helemaal niet erg om zelf niet bij te nemen. Zolang zij maar genieten, ben ik een blij ei. Kijk je even mee?

Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

 • 3 kipfilets
 • 2 kleine broccoli's
 • 1 grote paksoi
 • 1 pakje sluimererwten
 • 1 zakje Basmatirijst
 • 1 zakje Zilvervliesrijst
 • 1 el maïzena
 • Wokkruiden
 • Curry
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de saus:

 • 300 ml kipbouillon
 • 2 teentjes knoflook
 • 5 el soyasaus
 • 3 el sesamolie
 • 2 el rijstazijn
 • 1 el oestersaus
 • 1 el honing
 • 1 el maïzena

Bereiding:

 1. Snijd de kipfilets in kleine stukjes/reepjes/blokjes, leg ze in een schaaltje en bestrooi ze met 1 el maïzena.
 2. Snijd de broccoli in roosjes en kook in licht gezouten water gedurende een 4-tal minuutjes, giet af en laat schrikken om verdere garing te voorkomen.
 3. Was de paksoi, snijd het uiteinde af en snijd zowel het wit als het groen in kleine stukken.
 4. Meng alle ingrediënten voor de saus, warm dit op in een steelpannetje en laat iets indikken, haal van het vuur.
 5. Neem een ruime pan en smelt hierin wat boter. Bak hierin de kippenblokjes rondom rond bruin, kruid ze met peper, zout en een snuf currykruiden. Lepel er een eetlepel van de saus over.
  De kippenblokjes moeten nog niet volledig doorbakken zijn. Haal ze uit de pan en houd ze warm in een kommetje mits er wat aluminiumfolie over te doen.
 6. In diezelfde pan mogen de sluimererwten gebakken worden. Deze vergen de langste gaartijd.
  Voeg 1/3de van de saus toe, zet het vuur wat hoger, zodat het kan indikken.
 7. Zet een kom op het vuur met een ruime hoeveelheid water en voeg hieraan wat zout toe.
  Kook hierin 2 buideltjes rijst. Ik opteerde voor een combinatie van zilvervliesrijst en Basmati.
  Basmati omdat deze rijst ontzettend goed past in dergelijke gerechten, zilvervlies vanwege de gezonde voedingsstoffen, ze zijn vezelrijker.
 8. Na enkele minuten mag de paksoi erbij alsook de resterende saus.
  Kruid dit geheel af met flink wat wokkruiden. Ik gebruik doorgaans een mix van PH (Piet Huysentruyt, te koop in Delhaize) waar ik ontzettend tevreden van ben. Zorgt voor extra 'spicy' lees: smaakvolle touch. Maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van geroosterd sesamzaad (ziet in deze mix verwerkt).
 9. Voeg nu ook de kip en de broccoli toe en voeg naar smaak nog wat extra peper, zout en wokkruidden toe.
 10. Laat de saus nog even indikken.
 11. Giet de rijst af, meng de 2 rijststoorten in een kommetje.
 12. Serveer nu de rijstmix met de sesam kip en groentjes.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0