· 

Asperges met witte wijnroomsaus

Voorbereidingstijd

5 minuten

Bereidingstijd

20 minuten

Totale tijd

25 minuten


Asperges met witte wijnroomsaus, gerookte zalm en ei

Ik kom inmiddels toe aan mijn tweede keer asperges dit jaar. Hoewel het aspergeseizoen normaal pas eind juni ten einde komt, wil ik de groente nu maximaal in de keuken hanteren. Niet alleen ontzettend lekker, maar ook erg gezond. En je kunt er ook zo veel kanten mee uitgaan. Ik veronderstel dat ik - hoogstwaarschijnlijk - de groene variant in huis haal tijdens mijn volgend winkelbezoekje. Gegrild vind ik de groene groente op zijn best!

 

Ik zou initieel voor een klassieker gaan, namelijke op Vlaamse wijze. Echter, omdat ik die dag ook een pakje zalm gekocht had, vond ik het geen slecht idee om de eitjes met de vis te combineren, en dit met een romig witte wijnsausje met sjalot. Klonk als muziek in de oren, en ik moet toegeven, het smaakte net zo goed zoals het klonk!

 

Heel eenvoudig recept, waarvoor je niet alleen weinig ingrediënten in huis hoeft te halen, maar waaraan je ook bitterweinig tijd aan dient te spenderen. Mooi meegenomen, toch?

 

Een ideaal lenterecept om de eerste dag van mei in te zetten, en tevens ons verlengd weekendje. We hebben niet het beste weer genoten. Vrijdag was ontzettend druilerig en we kozen ervoor lekker binnen te blijven en dan maar dubbel te genieten van ons gerechtje, met een lekker wit wijntje erbij.

 

Zaterdag bleef de regen uit, maar stak er een strak, stevig windje op. Desondanks ging Wim fietsen en ging ik even de hometrainer op, long time no see! Met de verhuis die we er nog maar net hebben opzitten, had ik de moed en energie ietwat verloren. In de namiddag trokken we er alsnog op uit. We maakte een stevige wandeling van 15 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag had een prima lentedagje moeten worden, maar ondanks het feit dat de wind was gaan liggen, hield het zonnetje het voor bekeken en werden we nu en dan op enkele korte regenbuitjes getrakteerd. Gezien de behoorlijke temperaturen, trokken we er weer op uit en kozen we hetzelfde parcours als de dag voordien, met een miniem extra lusje erbij en sloten we de dag af met 16 km op de teller.

 

De allereerste kilometers heb ik als lastig ondervonden, toen ik enkele weken geleden begon met onze stevige wandeluitjes. Nu, merken we beiden dat we het maar sneu vinden om voor 'slechts' 5 kilometer erop uit te trekken. Gek hè?!

 

Hoe dan ook heb ik ontzettend van ons weekendje genoten. Dat continu binnenzitten is voor niemand goed, en we merken dat het stappen, het opnemen van wat frisse lucht ons alle drie ontzettend goed doet. De dagen vliegen als het ware voorbij!

 

Op maandag schrijf ik doorgaans mijn eerste blog van één of meerdere gerechten dat ik het afgelopen weekend klaarmaakte en breng ik jullie tevens graag op de hoogte van enkele hoogtepunten. Nou dit receptje is er alvast eentje om te noteren!

Asperges met witte wijnroomsaus, gerookte zalm en ei

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 pakje witte asperges - 500 gram
 • 150 gram gerookte zalm
 • 2 eitjes
 • 1 sjalot
 • 1 dl witte wijn
 • 150 ml kookroom
 • Verse peterselie
 • Peper en zout
 • Optioneel: rucolasalade

Bereiding van de asperges:

 1. Schil de asperges van de kop tot eind, rondom rond.
  Verwijder hierna de poepjes, ongeveer een 2-tal cm van het einde. Dit verloopt normaal heel soepel indien je de asperged goed geschild hebt.
 2. Zet een grote kom, met heel veel - koud - water, op het vuur en voeg wat zout aan toe. Leg hierin de asperges en breng aan de kook. Van zodra het water kookt, haal je de kom van het vuur, zet je er een deksel op en laat je de asperges een 10-tal minuten rusten. Om na te gaan of ze gaar zijn, neem je een klein mesje, prik je even in het kopje van de dikste asperge en wanneer je er perfect doorkunt, zijn ze klaar. Haal ze uit de kom en laat ze even rusten.

 

 

 

 

 

Bereiding van de witte wijn roomsaus:

 1. Snipper een sjalotje fijn en stoof dit aan in wat boter in een kommetje.
  Laat ze zeker 5 minuutjes stoven.
 2. Zet het vuur wat hoger en voeg nu een flinke scheut witte wijn toe +/- 1 dl, heb ik niet afgemeten, maar daar komt het wel op neer. Laat dit even inkoken.
 3. Wanneer de wijn quasi ingekookt is, voeg je de room eraan toe.
  Breng op smaak met wat peper, zout en behoorlijk wat verse peterselie.
  Laat indikken door het vuur wat hoger te zetten, en roer regelmatig om te voorkomen dat je saus overkookt.
  Hierna zet je het vuur heel laag en laat je de saus nog even staan, de saus dikt na enige tijd in, dus heb geduld.

Verdere bereiding van het gerecht:

 1. Kook 2 eitjes hard, laat schrikken en afkoelen. Plet ze beiden, met behulp van een vork en breng op smaak met wat peper en zout.
 2. Leg op elk bord enkele asperges en lepel de eitjes over de asperges.
 3. Hierop komen vervolgens enkele sneetjes gerookte zalm.
 4. Strooi wat peterselie over het gerecht en breng de asperges nog op smaak met een extra snuf zout.
 5. Werk af met de witte wijnroomsaus en serveer met wat stokbrood.

Er bleef nog wat roomsaus in de pan en Wim liet die kans niet liggen. Hij griste meteen nog wat brood en at met hartenlust de overgebleven saus op. En ik gaf hem geen ongelijk, want ook ik heb mij hieraan schuldig gemaakt. Ik had een pittig wit wijntje geselecteerd, wat een extra intense smaak gaf aan mijn roomsausje.

 

Kortom, we waren beiden heel lovend over dit gerecht! We zijn het er wel over eens dat - indien je net zoals ons behoorlijk wat kan eten - je dit ofwel beter opdient als lunch ofwel als voorgerecht, want als hoofdgerecht krijg je nadien wel snel opnieuw trek. Het verteert rap en het is een licht gerechtje. Je kunt het natuurlijk combineren met wat brood on the side, maar zoals ik zei, zowel Wim als ik hebben vaak grote honger, waardoor we geneigd zijn nadien ongezond te snaaien wanneer we niet voldoende verzadigd zijn.

Ja, ook Corona speelt daar zijn rolletje in! Sinds de lockdown ben ik een 2-tal kilo's bijgekomen. Thuis ligt alles nu eenmaal voor het rapen, waar ik op het werk die opportuniteit niet heb.

 

Maar, alvorens ik volledig afdwaal, kom ik beter tot de conclusie. Namelijk, indien je een aspergeliefhebber bent, dan moet je dit recept ongetwijfeld thuis proberen! Een schot in de roos, no doubt!

 

Smakelijk en laat mij gerust weten wat jullie ervan vonden!

Reactie schrijven

Commentaren: 0