· 

Gevulde courgette met ricotta & gehakt

Voorbereidingstijd

5 minuten

Bereidingstijd

20 minuten + 20 minuten in de oven

Totale tijd

45 minuten


Gevulde courgette met ricotta, gehakt, spinazie en champignons

Voorlopig nog steeds in quarantaine en min of meer vinden we ons ritme. Momenteel dien ik 2 dagen per week beroep te doen op economische werkloosheid en dat geldt voor quasi alle bedienden bij ons in het bedrijf. Enerzijds niet fijn om een deel van je inkomen te moeten afstaan, maar anderzijds een onvermijdbaar gegeven gezien de huidige stand van zaken, en daar ben ik geen uitzondering op.

 

De overige 3 dagen bieden ze de mogelijkheid van thuis uit te werken, maar dat gaat niet bepaald van een leien dakje. Om het het hele team telewerk te laten moet de IT-dienst elke werknemer een VPN-verbinding toekennen en wegens veiligheidsredenen gaan ze hier heel voorzichtig mee om. Begrijpelijk, want geen enkele firma dat zich nog extra problemen op de hals wil halen!

 

Zodus begeef ik mij nog op regelmatige basis naar het kantoor om de achterstallige administratie in te halen, wat best meevalt. Ik ben namelijk - voornamelijk - verantwoordelijk voor alle zakenreizen en gezien dit nu volledig weggevallen is, is er een groot stuk van mijn takenpakket weggevallen... Zonde! Echter, breng ik nu wel heel wat meer - kostbare - tijd door met Olivia. En ik moet toegeven dat ik hier ontzettend van geniet. Geen gemakkelijke dreumes zoals ik voorgaande blogberichten reeds meegaf, maar ze gedraagt zich - gezien de omstandigheden - ontzettend flink. Ze geniet met volle teugen van de extra aandacht van haar papa en mama, alsook van het feit dat ze aan enkele weekjes opvang en school weet te ontsnappen. De reden is haar volledig ongekend, maar daar geeft ze uiteraard geen moer om.

 

Ondertussen probeer ik toch nog steeds zo gezond mogelijk te kokerellen voor mijn gezin, gezien ze tussendoor maar al te graag graaien en snaaien naar ietwat minder gezonde snacks! Zeker Olivia is een enorme zoetekauw en zegt ongetwijfeld nooit geen nee tegen een stukje chocolade of speculoos. Snoep vindt ze echter helemaal niet lekker en daar kan ik alleen maar blij om zijn.

 

Maar goed! Over tot de orde van de dag, namelijk deze heerlijk gevulde courgettebootjes met ricotta, spinazie, champignons en gehakt. Een absolute hit hier thuis en een receptje dat ik maar al te graag met jullie deel!

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 courgette
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • 250 gram gehakt
 • 125 gram ricotta
 • 100 gram diepvriesspinazie
 • 8-tal Parijse champignons
 • Provençaalse kruiden
 • Oregano
 • Peper en zout
 • Optioneel: gemalen kaas (naar keuze)

Bereiding:

 1. Was de courgette, snijd ze doormidden en hol ze uit. Snijd de vulling heel fijn.
 2. Haal de spinazie uit de vriezer en doe enkele blokjes in een kommetje en laat in de microgolfoven ontdooien.
  Laat even afkoelen en meng hierna met ongeveer 125 gram ricotta.
  Breng dit op smaak met peper en zout.
 3. Borstel de champignons proper, verwijder de steeltjes en snijd ze heel fijn.
 4. Snijd een sjalotje fijn en stoof dit aan in een pan met wat boter.
  Voeg hier een geplet teentje look aan toe.
 5. Van zodra de sjalot glazig is, kun je het gehakt eraan toevoegen en rul bakken.
  Breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden.
 6. Van zodra dit rul gebakken is, mogen de champignonstukjes erbij en de fijn versneden courgettevulling.
  Laat kort stoven.
 7. Hierna mag ook het ricotta-spinaziemengsel eraan toegevoegd worden.
 8. Breng dit geheel op smaak met wat peper, zout en oregano en meng goed onder.
 9. Vul de courgettebootjes met dit mengsel en strooi wat gemalen kaas on top, om een mooi knapperig korstje te verkrijgen.
  Ik strooide tevens nog wat Provençaalse kruiden bovenop de kaas, voor dat tikkeltje extra smaak.
 10. Plaats ze nu in een - voorverwarmde - oven op 180° gedurende 20 minuten.
 11. Haal uit en serveer met wat salade en kerstomaatjes & een balsamico-olijfoliedressing en wat brood.

Ik had nog een klein beetje vulling over, wat ik gewoonweg opnieuw opwarmde terwijl de bootjes in de oven stonden.
Dit serveerde ik dan op wat stokbrood, wat manlief ook erg lekker vond.

 

Echt mega eenvoudig, maar toch oh-zo-lekker! En bovendien weer een gerechtje dat ontzettend snel klaar is, waar ik alsmaar meer waarde en belang aan hecht. Zelfs in tijden van Corona, waar ik eigenlijk meer tijd heb om te koken, is tijdswinst mooi meegenomen. Ik begeef me namelijk zo min mogelijk naar de winkels om inkopen te doen en beperk me - doorgaans - tot de basisbenodigdheden. Waar ik in de vakantieperiode maar al te graag experimenteer en ik het alles behalve erg vind om een aantal winkels te moeten aflopen om mijn ingrediëntenlijst aan te vullen, probeer ik dat nu toch te vermijden. Het gevaar op besmetting is nog steeds niet geweken en dus respecteren we de opgelegde maatregelen zolang het moet! Een - op indivuduele basis - bezoekje aan de slager en/of bakker kan ik echter niet vermijden, maar ik moet zeggen dat ik tot nu toe nooit geconfronteerd wordt met files of grote bendes en ik op 1 of 2 klanten na, weinig volk tegenkom. Een grote meevaller dus!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0