· 

Salted caramel tiramisu met speculoos en appeltjes

Voorbereiding

50 minuten

Bereidingstijd

Nachtje of namiddag opstijven

Totale tijd

50 minuten


Salted caramel tiramisu met speculoos en appeltjes

Ik hoef het wellicht niet steevast te herhalen, maar ik ben geen baktalent. Ik kan er ontzettend van genieten om baksels, op Instagram of Pinterest, te bewonderen en vind het soms ongelooflijk wat bepaalde mensen klaargespeeld krijgen. De fantasie is verreikend en kent geen grenzen. En hoewel mijn passie voor't kokerellen eindeloos is, ben ik hier niet jaloers om. Ik houd nu eenmaal meer van hartig dan van zoet. Althans wat het bereiden betreft dan toch! Want een dessertje ... daar zeg'k toch heel moeilijk neen tegen.

 

Desondanks vind ik er tevens veel genot in om, met de feestdagen, hier toch een uitzondering op te maken. En neen, dan heb ik het niet over een kerstbûche of ijstaart die ik plots zomaar uit mijn mouw schud, maar een feestelijk, oogstrelend nagerechtje dat het zeker niet minder goed doet in deze periode.

 

 

Maar om helemaal zeker te zijn, is een trial, voorafgaand aan het kerstdîner, zeker geen overbodige luxe. Daarom mocht mijn gezinnetje alvast de spits afbijten en toetreden tot het proefcomité. En ik hoef jullie niet te vertellen dat ze hier niet rouwig om waren.

De salted caramel tiramisu's met gestoofde appeltjes en speculoos waren hier razendsnel op. Maar nadien waren we toch een eindje voldaan hoor!

Ingrediënten:

 • 500 gram mascarpone
 • 100 gram suiker
 • 3 eidooiers
 • 3 eiwitten
 • 2 appelen
 • 1 tl cassonadesuiker
 • Snuf kaneel
 • Salted caramel - al dan niet zelfgemaakt
 • Appelsiroop (vb. Tesseire, maar ik koos voor de variant met appel en vanille Pomme de Valdonne)
 • Speculooskoekjes - minimum van 2 koekjes per glas
 • Sterke koffie

Extra benodigdheden:

 • 4 feestelijke (of 6 indien kleinere porties - het zijn heuse caloriebommetjes) glazen.
 • Een spuitzak

Bereiding:

 1. Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes.
 2. Smelt een klein puntje vetstof in een pan en stoof hierin de appeltjes mits toevoeging van 1 tl cassonadesuiker en een snuf kaneel.
  Zet nadien opzij tot gebruik.
 3. Maak inmiddels wat sterke koffie.
 4. Scheid de eieren.
 5. Weeg 100 gram suiker af en klop dit tot een ruban met de eidooiers, tot je een soort van witte dikkere massa verkrijgt.
 6. Klopt tevens de eiwitten tot sneeuw.
 7. Voeg de mascarpone toe aan het suikermengsel en meng stevig onder.
 8. Voeg nu een scheut appelsiroop toe. Ik heb wat meer dan een eetlepel eraan toegevoegd.
 9. Voeg als laatste het opgeklopt eiwit eraan toe. Spatel dit voorzichtig onder. Wees niet bruusk.
 10. Dip de koekjes in de koffie - niet volledig - en leg in elk glaasje een eerste laagje.
 11. Hierop mag er dan een laagje appeltjes opgelegd worden.
 12. Drizzle hierop de salted caramel.
 13. Vervolgens mag een eerste laag mascarponecrème erop gespoten worden.
 14. Herhaal dit nu een 2de en laatste keer.
 15. Bij 2de en dus laatste mascarponelaag mag je met de spuitzak een soort van punt gaan vormen - dit oogt visueel beter.
 16. Werk af met wat verkruimelde speculoos on top en zet nu in de koelkast gedurende enkele uren - of de ganse nacht - om op te stijven.

Hier was iedereen alvast meer dan lovend over het dessert. Omdat het best copieus is, kun je er uiteraard voor opteren de porties kleiner te maken en 6 i.p.v. 4 glaasjes te hanteren. Het zijn echte caloriebommetjes, maar dat kun je uiteraard verwachten wanneer er mascarpone aan te pas komt. Maar elke hap is het waard. De zoete speculaasjes en salted caramel combineren uitermate goed met de frisse appelsiroop verwerkt in de mascarpone alsook de gestoofde appeltjes.

 

Een echt feestelijk dessertje waarmee je ongetwijfeld zal scoren bij jouw gasten. En gegarandeerd succes verzekerd bij elk tiramisuliefhebber.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0