· 

Makreelmousse met lompviseitjes

Voorbereiding

20 minuten

Bereidingstijd

-

Totale tijd

20 minuten


Makreelmousse met lompviseitjes

Ik vind makreel een heerlijke vis en maak het nu en dan eens klaar in een salade om op die manier wat variatie te hebben als broodbeleg. Ook Wim is er fan van en kan dit soort slaatjes wel smaken op een toastje. Een echte aperitiefman!

 

Omdat ik onlangs mijn lijstje voor het kerstdîner aan het aanvullen was en toen reeds zalmmousse als amuse had genoteerd, dacht ik aan de blikjes makreel die ik onlangs gekocht had. Daarmee zou ik net zo goed een mousse kunnen maken en ik besloot het meteen uit te proberen.

 

Op maandag 11 november hoefde niemand te werken. Bij ons op het werk wordt er die dag - elk jaar opnieuw - massaal deelgenomen aan een loopwedstrijd "Course du Souvenir". Toen ik nog geen knieproblemen had, deed ik hier eveneens aan mee. Maar dat is inmiddels 2 jaar geleden en veel sporten zit er momenteel nog steeds niet in. Ik heb een slopende zoektocht achter de rug die gepaard ging met vele onderzoeken, visites bij kniespecialisten en knieverstevigende oefeningen alvorens men specifiek wist vast te stellen waar het probleem zich exact situeert. Nou, dat was 1 ding! Het herstelproces daarentegen is wat anders... Mijn volgende bezoekje is er eentje aan de podoloog, die mij hopelijk zal kunnen ondersteunen in dit - wat ik ervaar als - sloom proces.

 

 

Ondertussen verlies ik de hoop niet, want ondanks de soms helse pijn en het feit dat ik het sporten on hold heb moeten zetten, ben ik nog steeds ontzettend dankbaar voor de grootste en belangrijkste passie in mijn leven, namelijk kokerellen. Life of a foodie ...

 

En dus bracht ik 11 november net wat anders door. De tijd spendeerde ik in mijn keukentje waar ik die dag 3 kerstamuses en 1 kerstdessertje klaarmaakte. Eerlijk toegegeven, met het druilerig weertje had ik hier helemaal geen spijt van.

De makreelmousse was er hier alvast eentje van! En wat was 'ie lekker! Dit heb je zo gepiept en ik durf te wedden dat jullie gasten hier ongetwijfeld blij mee zullen zijn. Voelen jullie die kerstvibe ook al?!

Makreelmousse met lompviseitjes

Ingrediënten:

 • 2 doosjes makreel - op olie - van elk 100 gram.
 • 100 ml crème fraîche
 • 1/2 sjalotje
 • Citroensap - enkele druppels
 • Verse peterselie
 • Peper en zout
 • Lompviseitjes
 • Preischeuten

 

Extra benodigdheden:

 • Aperitiefglaasjes
 • Blender
 • Spuitzak

 

 

 

Bereiding:

 1. Open de blikjes makreel, giet de olie af en laat nadien voldoende uitlekken in een klein vergiet.
 2. Snijd inmiddels 1/2 sjalotje fijn of 1/3 indien een grote sjalot.
 3. Giet 100 ml crème fraîche in een kommetje en klop tot pieken.
 4. Doe de makreel, het sjalotje, de verse peterselie, het citroensap en peper en zout in de blender en mix fijn.
 5. Voeg nu nog de opgeklopt crème fraîche eraan toe, mix kort onder.
 6. Vul nu de aperitiefglaasjes met de mousse.
 7. Plaats wat preischeuten bovenop de mousse.
 8. Werk elk glaasje af met wat lompviseitjes.
 9. Plaats in de koelkast tot consumptie.

 Smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0