· 

Amandel-kersencroissants

Amandel-kersencroissants

Ik houd van zoet, maar wanneer we in 't weekend uitgebreid de tijd nemen om te ontbijten, dan ga ik toch steevast de hartige toer op. Kaas mag dus zeker nooit ontbreken. En dan bij voorkeur met een ovenverse sandwich of pistoletje en een dampend kopje koffie. Dat zijn voor mij volmaakte kleine gelukjes waar ik volop van geniet.

 

Maar, nu en dan, houd ik ervan om wat variatie op de ontbijt - of brunchtafel te zetten. Bij mijn wekelijks bezoekje aan de Delhaize, vind ik het ontzettend moeilijk om aan de heerlijke geur van de amandelcroissants te weerstaan en haast elke keer opnieuw vliegen er enkele mijn winkelkarretje in. Frangipanedeeg...daar mag je me echt - no kidding - voor wakker maken. En, omdat ik reeds eerder amandeltaartjes bakte, was ik ervan overtuigd dat ik dergelijke croissants kon klaarmaken. Het deeg, van de croissant, maakte ik niet from scratch, maar ze smaakten er zeker niet minder op. Een heerlijk aroma van fijngemalen amandelen, in combinatie met verse kersenjam, verspreidde zich in huis... Got to love homemade breakfast!

Het amandeldeeg maakte ik reeds op zaterdagavond en de kersenjam enkele weken geleden. Zo kon ik op zondagmorgen onmiddellijk aan de slag en diende de oven het meeste werk op zich te nemen. Toen was het nog even wachten om ze enigszins wat te laten afkoelen en daarna konden we allen aanvallen. Ze gingen naar binnen als zoete broodjes, zowel letterlijk als figuurlijk!

 

Ingrediënten voor het amandeldeeg:

 • 65 gram amandelpoeder
 • 65 gram suiker
 • 65 gram boter
 • 10 gram patiserriebloem
 • Enkele druppels amandelaroma
 • 1 ei

Ingrediënten voor de croissants:

 • 1 blik Danerolles croissantdeeg (hiermee kun je 6 grote croissants maken).
 • Amandeldeeg
 • Kersenjam (al dan niet zelfgemaakt)
 • Amandelschilfers
 • 1 eigeel

Bereiding van het amandeldeeg:

 1. Warm de oven voor gedurende een 20-tal minuten op 180°c.
 2. Weeg alle ingrediënten af.
 3. Mix de suiker met de boter (breng de boter eerst op kamertemperatuur) tot een luchtig romig mengsel.
 4. Mix hierna het ei onder het deeg.
 5. Eenmaal het ei opgenomen is mogen het poeder en de bloem erbij en blijf mixen tot het een homogeen mengsel vormt.
 6. Voeg nu nog enkele druppels amandelaroma toe (enkele druppels volstaan zeker, anders wordt het te straf).
 7. Open het blik croissantdeeg en snijd de driekhoeken uit op de reeds aanwezige stippellijnen.
 8. Smeer de croissantvellen eerst in met het deeg en hierop breng je een likje kersenjam aan.
 9. De croissants mogen hierna opgerold worden.
 10. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
 11. Kluts 1 eigeel op en bestrijk elke croissant hiermee.
 12. Werk ze af mits toevoeging van wat amandelschilfers en plaats de bakplaat nu in de oven gedurende max. 20 minuutjes.
 13. Haal ze uit de oven en laat even rusten/afkoelen.

Ze viel hier hartstikke goed in de smaak. Zelfs Wim, zoals ik reeds enkele keren heb aangehaald, die geen sweet tooth heeft, wist ik ermee te bekoren en dat zegt voor mij genoeg! Je kunt ze uiteraard vrij combineren met eender welke confituur of jam die je wenst, maar voor mij gaan kersen en amandelen nu eenmaal ontzettend goed samen. Never change a winning team!

 

Smakelijk en geniet van jullie heerlijk ontbijtje!

Reactie schrijven

Commentaren: 0