· 

Knolselderpuree

Knolselderpuree

AGV'tjes komen hier niet zo heel vaak op tafel, maar wanneer dit toch het geval is, kan ik mij moeilijk tevreden stellen met een gewone puree. Dan ga ik het liefst voor een gratin met, yes pelease, a lot of cheese! Of ik opteer voor een combo aardappelen-groentjes. Op die manier verkrijg ik niet enkel meer smaak maar win ik ook meteen aan vitamientjes.

 

Wortelpuree is ,normaal gezien, mijn favoriet all-times, maar afgelopen zondag koos ik eens voor wat anders, namelijk knolselderpuree. Qua uitzicht doet het niets vermoeden want mocht je niet weten dat de groente erin verwerkt zit, zou je er zo van kunnen uitgaan dat het een doodeenvoudige aardappelpureetje is. Maar hé, ho, niets is minder waar. Een smeuïg smaakbommetje dit en trouwens heerlijk in combinatie met de gehaktballetjes met spinazie-kaassaus waarvan we afgelopen zaterdagavond hebben genoten.

 

Ik vind knolselder, bij het aansnijden, niet meteen een heerlijke geur verspreiden. Dat geurtje dat je ook wel eens kunt waarnemen bij 't klaarmaken van savooikool. Maar na lang gestoof te hebben met een sjalotje en wat look, kwam hier meteen verandering in. Ik kreeg er echt zin in en dus ging ik ook meteen voorproeven. Koken is dan ook proeven en daar geloof 'k stellig in.

 

 

Indien jullie ook eens wat anders op jullie bordje willen dan de gewone aardappel(puree), dan moet je dit recept zeker proberen. De meerwaarde in dit gerecht is, volgens mij, echt het lang stoven van de groente waarbij de sjalot en look een primordiale rol spelen. Smaken die je wellicht niet verkrijgt mocht je de groente enkel even stomen of koken. Geduld kan bij 't koken een mooi deugd zijn die nadien heel wat voldoening teweeg brengt. En als je dit kan opbrengen, dan heb je dit bijgerechtje in een mum van tijd klaargespeeld, want moeilijk is het zeker niet.

 

Ingrediënten:

 • 1/2 grote knolselder of 1 kleine knolselder
 • 8-tal grote aardappelen
 • Scheutje melk
 • 1 ei
 • 1 blokje groentebouillon
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • Peper en zout
 • Optioneel: verse tijm

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleinere stukken (mijn aardappelen aan de grotere kant).
 2. Kook ze gaar in - gezouten - water gedurende 15 à 20 minuten (afhankelijk van de grootte).
 3. Schil de knolselder en snijd in kleine blokjes.
  Ik heb slechts de helft van de groente gebruikt.
 4. Zet een kom op het vuur en smelt hierin een klontje boter.
 5. Snipper een sjalotje fijn, plet een teentje look en voeg toe aan de kom.
  Laat even glazig stoven op een laag vuurtje.
 6. Voeg de blokjes selder toe aan de kom en laat nu gedurende een halfuurtje stoven.
  Kruid met peper, zout en eventueel wat tijm.
  Plaats een deksel op de kom opdat de groente sneller zacht zou worden.
 7. Giet de aardappelen af, voeg een scheutje melk toe, 1 ei en 1 blokje groentebouillon dat je in een bodempje water hebt doen smelten (mits behulp van microgolf). Prak dit geheel fijn.
 8. Voeg nu de knolselder met sjalot toe aan de aardappelen en mix fijn.
  Er mogen gerust nog enkele stukjes inzitten.
 9. Kruid af met peper en zout
 10. Optioneel: Omdat ik nog een teelepel peterseliepesto over had van de gehaktballetjes, voegde ik dit eraan toe, maar dit was geen mega meerwaarde gezien de hoeveelheid puree veel groter was dan de hoeveelheid pesto.

De puree kun je combineren met vlees, ovenschotels, ... Noem maar op! Mogelijkheden bij de vleet.

 

Try away zou'k zeggen en vooral, laat het jullie smaken!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0