· 

Zalmburger

Zalmburger
Zalmburger

Wat een uitstekend weertje. Een zonovergoten Paasweekend waarvan wellicht haast iedereen met volle teugen heeft kunnen genieten. De drukbezette banen deden dit alvast vermoeden. De ellenlange files richting zee hebben wij vermeden omdat wij de voorkeur hebben gegeven aan onze terras en tuintje. 

 

Olivia is binnen een 2-tal maanden 2 jaar oud en we weten momenteel niet helemaal wat haar dwarszit. Heel vaak denken we dat de 'peuterpubertijd' volop aan het broeien is en ze geen raad weet met haarzelf. Haar gemoedstoestand verandert om de haverklap en dat doorgaans zonder enige reden.

 

Ze houdt ervan buiten te spelen en staat dus ook reeds heel vroeg 's morgens op het ruitje te tikken (lees: meppen) om aan te geven dat ze naar buiten wil.

 

 

Daarom willen we haar ook de kans geven om zo veel mogelijk te genieten van het zonnetje en planden we een uitje naar de speeltuin alsook een fietsritje in. Helaas vielen beiden behoorlijk tegen. Na slechts enkele seconden zette ze haar keelgat open en in een mum van tijd kregen we vragende blikken toegeworpen van wandelaars en buurtbewoners. Het is gek, want hoe hard we ook proberen haar te behagen, het lijkt ons maar niet te lukken. Het Paasweekend had ik me dus best anders voorgesteld. Desondanks probeerde ik er toch zo veel mogelijk van te profiteren en wat vitamine D op te doen om op die manier mijn batterijtjes toch min of meer op te laden - low battery mode at the moment!

En omdat ik mijn nabije omgeving niemand ken met dergelijke parenting issues, vind ik het ontzettend moeilijk om er met iemand over te praten want je merkt hoe weinig mensen lijken te begrijpen hoe moeilijk ik het hiermee soms heb. Oh boy, if only there was a manuel ...

De hamvraag die ik me elke dag opnieuw stel: "Doe ik het wel goed?". Wie zal het zeggen ...

 

Nou goed, terwijl Wim vrijdagavond vertrok richting Valkenburg om de AmstelGold-Race te rijden, (hij reed maar liefst 200 kilometer - behoorlijk onder de indruk hoor) heb ik de benodigdheden ingeslaan om zaterdag een ietwat zomers getint gerechtje op tafel te zetten.

Wanneer ik alleen thuis ben met Olivia, beperk ik het koken tot een strikt minimum, maar Celine was eveneens thuis en doe ik voor haar net wat meer moeite. Een 16-jarige tienermeisje in huis dat heeft haast altijd honger.

 

Ik koos ervoor om homemade zalmburgers met een dillemayonaise te maken met zoete aardappelfrietjes. En dat het lekker was!

 

Ingrediënten voor 2 burgers:

 • 200 à 250 gram zalmfilet
 • Paneermeel
 • 1/2 ei
 • 1 tl mosterd
 • 1 teentje look
 • 1 sjalotje
 • Verse kruiden: dille en peterselie
 • Peper en zout
 • 2 broodjes
 • 1 tomaatje
 • Sla

Dillemayonaise:

 • 2 eetlepels mayo (ik gebruik Amora, is een pittige mayonaise)
 • 1 kleine eetlepel natuuryoghurt
 • 1/4 hardgekookt ei
 • Enkele augurken
 • Verse dille
 • Peper en zout

Bereiding van de zalmburgers:

 1. Snijd de zalm in blokjes en plaats in de mixer.
 2. Voeg 1 geplet teentje look aan toe alsook een 1/2 sjalotje fijn gesneden.
 3. Mix het geheel.
 4. Voeg nu 1/2 toe alsook het paneermeel en meng goed onder. Indien te nes kun je er wat extra paneermeel aan toevoegen.
 5. Voeg nu de andere helft van het sjalotje eraan toe alsook de mosterd, de verse kruiden en wat peper en zout.
 6. Meng een laatste keer stevig onder en vorm er nu 2 burgers van.
 7. Plaats de burgers op een bord en leg - afgedekt - in de koelkast tot je ze gaat bakken.

Bereiding van de dillemayo:

 1. Meng de mayonaise met de yoghurt.
 2. Voeg de verse, fijngesneden dille eraan toe alsook wat peper en zout.
 3. Plet 1/4 van een hardgekookt eitje.
 4. Snijd enkele augurken fijn en voeg beiden toe aan de mayo.
 5. Meng alles goed onder en zet koel tot gebruik.

Afwerking:

 1. Bak de burgers in wat boter op een middelmatig vuurtje en kruid eventueel nog wat extra bij d.m.v. viskruiden.
 2. Snijd de broodjes open en smeer wat van de dillemayonaise op beide broodjes.
 3. Wanneer de zalm gebakken is leg je deze bovenop het sausje.
 4. Werk af met enkele blaadjes sla en wat schijfjes tomaat.

Wij hebben dit gegeten in combinatie met zoete aardappelfrietjes van Delhaize. Je kunt ze zowel klaarmaken in de oven als in de frietketel maar wij opteerden voor de oven, die je even moet voorverwarmen op 220° en vervolgens kun je de frietjes op een met bakpapier bedekte ovenplaat verspreiden om nog een 15 à 20-tal minuutjes te bakken.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0