· 

Broodpudding

Ik ben ontzettend dol op broodpudding. Vroeger koos ik dan ook steevast voor een stukje 'poting', zoals wij dit noemen, toen ik met mij moeder de vrijdagavond, na school, nog even bij de bakker binnenwipte. Toen had ik nog geen enkel idee dat ik dit ooit zelf zou maken thuis. En hoewel het heel weinig inhoudt, geeft het mij elke keer opnieuw enorm veel voldoening wanneer ik de geur van homemade broodpudding in huis haal. Hmm... It never get's boring!

 

Trouwens het is overigens één van die baksels die het vaak slechts 2 dagen trekt. Zienderogen zie ik, het ene na het andere sneetje, in de snoetjes van mijn geliefde familieleden verdwijnen.

 

Ik vertrek altijd vanuit hetzelfde basisrecept, omdat er nu eenmaal enkele ingrediënten zijn waarvan ik vind dat ze essentieel zijn voor een geslaagde versie. Maar het gebeurt ook vaak dat ik, op basis van wat ik in de broodlade terugvind, enigszins wat extraatjes toevoeg of wijzigingen aanbreng. Want een broodpudding bestaat nu eenmaal uit restjes (oud) brood en het gebeurt wel vaker dat we tevens met wat leftover klaaskoeken, croissants, cake, etc. zitten die ook op hun beurt in de broodpudding belanden.

 

Ingrediënten:

 • 300 gram (oud) brood - bij ons is dit doorgaans lichtbruin/volkoren brood, want wit brood halen we quasi nooit in huis.
 • 2 sneetjes peperkoek
 • 2 grote of 3 kleine eieren
 • 4 dl melk
 • 80 gram donkerbruine cassonade
 • 100 gram rozijnen
 • Een flinke scheut rum
 • Enkele druppels vanille-aroma
 • 1 el kaneel
 • 1 tl speculaaskruiden

Bereiding:

 1. Plaats de rozijnen in een kommetje en voeg een flinke scheut rum toe.
  Meng dit even onder en laat een halfuurtje rusten.
 2. Giet de melk in een pannetje en verwarm dit op een matig vuurtje.
 3. Snijd inmiddels het brood in blokjes.
 4. Snijd ook de peperkoek in blokjes
 5. Wanneer ik gebruik maak van extraatjes, komen er zeker 3 eieren aan te pas.
  Maar dan gebruik iets minder brood zodat het geheel niet veel boven de 300 gram komt.
 6. Haal vervolgens de melk van het vuur en voeg de stukjes brood/peperkoek toe aan de melk.
  Meng het geheel stevig onder en laat even rusten gedurende een 10-tal minuutjes.
 7. Voeg hierna de eieren, de suiker, een flinke scheut kaneel en de vanille-aroma toe.
  Ook dit mag opnieuw stevig gemengd worden.
 8. Voeg de rozijntjes toe en meng voor een laatste keer onder.
 9. Giet het geheel over in een cakevorm.
 10. Bestuif de ganse bovenkant van de cake met een tl speculaaskruiden.
 11. Plaats nu 30 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.
 12. Haal het nu uit de oven. Laat kort even afkoelen alvorens je de broodpudding uit zijn vorm verwijderd.
  Laat nu verder afkoelen. Lauwwarm is hij heel leker, maar ook volledig afgekoeld is 'ie top!

Meestal probeer ik dit de zondagnamiddag te maken zodat we op maandagmorgen reeds wat lekkers hebben om naar uit te kijken.

 

Niet het meest gezonde ontbijtje? Misschien niet wat de suikers betreft, maar het is een stuk gezonder dan een gewone cake waar heel wat boter en extra suiker aan te pas komt en bovendien past hij perfect in een evenwichtig eetpatroon!

 

Ik neem er graag elke ochtend een plakje van mee naar mijn werk alsook Wim doet het op die manier.

Maar je kunt er ook prima van genieten als tussendoortje met een kopje koffie of thee.

 

Variatiemogelijkheden: Voeg er eens wat fijn geraspte/gesneden (witte) chocolade aan toe.

 

Smakelijk en laat mij gerust weten wat je ervan vond!

Reactie schrijven

Commentaren: 0