· 

Spaghetti met rucola pesto en zalm

Het weekend is aangebroken en mijn hubbie haalt zijn dochtertje op in Roeselare om dan samen het weekend in te zetten. Thuis wacht ik ze op met onze kleine bubbel die uitkijkt naar de komst van haar zusje.

 

Van zodra ze het huis binnenwandelen, verkondigen ze mij dat ze een belangrijk nieuwtje te delen hebben maar ik toch even mocht raden. Nou, na enkele ijdele pogingen, moest ik toegeven dat ik geen enkel idee had en bijgevolg niet langer meer in spanning wilde blijven.

 

Wim lichtte een tipje van de sluier op. "Het staat in verband met koken en eten". Oh jee, omdat ze enkele weken voordien te kennen had gegeven dat ze ook definitief vis wenste op te geven brak het zweet me uit! Net nu ik een gerechtje met gerookte zalm op de planning had staan. Schaterlachend keken ze mij beiden aan. Doodleuk gaf ze aan dat ze er de brui aan gaf. Na 6 maanden overtuigd vegetariër zijn, besloot ze dat ze wellicht niet voldoende moed had het carnivorisme voor eeuwig af te zweren. En dus zo gezegd, zo gedaan.

 

Grinnikend keek ik haar aan, toen ik haar 's anderendaags, aan de ontbijttafel, haast onmiddellijk naar de gerookte ham zag grijpen. Nou, hoewel ik haar keuze volledig respecteerde, moet ik toegeven dat ik er zeker niet rouwig om ben.

 

En het gerechtje dat op de planning stond? Daar hebben we allen reuze van gesmuld. Geen idee dat rucola pesto en zalm zo goed samenhingen! Een enkel minpuntje... Er was helaas te weinig voor deze lekkerbekken.

Ingrediënten voor 2 max. 3 personen

 

Ingrediënten voor de rucola pesto:

 • 50 gram rucola
 • 1 plantje basilicum
 • 3 kleine handjes pijnboompitten + wat extra om af te werken - niet exact afgewogen
 • 2-tal eetlepels parmezaan - niet exact afgewogen
 • 1 teentje knoflook
 • Een beetje sap van een citroen
 • Een 5-tal eetlepels olijfolie
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de spaghetti(saus):

 • Gerookte zalm - ik nam een pakje van 200 gram
 • 2 stengels prei
 • 1 courgette
 • 1 grote ui
 • 1 heel klein scheutje room - ik gebruikte een light versie
 • Tijm
 • Oregano
 • Peper en zout

Bereiding voor de rucola pesto:

 1. In principe dien je alle ingrediënten samen te voegen in een blender en mixen maar.
 2. De pijnboompitten en de parmezaan heb ik niet exact afgewogen.
 3. Ik ging van start met 2 eetlepels pijnboompitten en voegde hier finaal nog 1 eetlepel aan toe, vervolgens ook nog wat extra parmezaan en wat extra olijfolie.
 4. Kruid af met peper, zout en een beetje Provençaalse kruiden.
 5. Bij een pesto is het ook van belang dat je gaat proeven of de smaak goed zit alsook de textuur. Maar hier mag ze zeker niet te vloeibaar zijn.
 6. Eenmaal klaar, zet je deze even opzij.

Bereiding voor de spaghetti(saus):

 1. Snijd de ajuin fijn
 2. Was de prei en snijd in fijne ringen.
 3. Ook de courgette mag gewassen worden en ongeschild in blokjes versneden worden.
 4. Stoof de ui glazig in een pan en voeg dan de prei toe.
 5. Laat enkele minuten garen, op een middelmatig vuurtje en voeg dan ook de courgette toe.
 6. Kruid af met de oregano, tijm, peper en zout.
 7. Kook nu de spaghetti. Ik koos voor de spaghetti van Soubry, die slechts 4 minuten dien te koken.
 8. Giet de spaghetti vervolgens af en doe deze opnieuw in de grote kom.
 9. Voeg hieraan de pesto toe, en plaats terug op het vuur.
 10. Ook de groentemengeling mag erbij alsook een klein scheutje room.
 11. Meng het geheel en kruid nog wat extra bij met eventueel wat oregano, tijm, peper/zout.
 12. Versnijd de zalm in snippers.
 13. Vul de borden met spaghetti, wat zalmsnippers bovenop en werk af met wat geroosterde pijnboompitten en wat parmezaan.

Smakelijk!

 

Tip: Vervang de gerookte zalm gerust door eventueel gebakken kipfiletblokjes of gehaktballetjes, die je zelf kunt voorzien van wat pesto.

Laat me gerust weten wat jullie ervan vonden!

Reactie schrijven

Commentaren: 0