· 

Italiaanse gehaktballetjes met champignonsaus en peultjes

Wanneer ik dergelijke gerechtjes op tafel zet, weet ik onmiddellijk weer waarom ik het onmogelijk zou volhouden als vegetariër. Hoewel ik initieel met een volledig ander gerecht in het achterhoofd het grootwarenhuis binnenstapte, ben ik achteraf gezien ontzettend blij dat'k het last minute over een andere boeg besloot te gooien.

 

Even neuzen in de charcuterie-afdeling en, tot mijn grote spijt, was er geen kippengehakt meer te bespeuren. Gemengd, varkens-, kalfs-, en lamgsgehakt bij de vleet, maar net niet waar ik op zoek naar was.

 

Omdat ik behoorlijk vastbesloten was, zocht ik snel een winkelbediende om te vragen of ze er geen meer liggen hadden. Neen, helaas, alles op! Ze werpte een blik achter zich, richting de slager en hij gaf haar op zijn beurt een knipoogje. "Nou, een portie kippengehakt komt er zo aan mevrouw!" "Ik stel voor dat u uw nodige boodschappen doet en nadien nog even richting de slagerij komt om uw pakketje op te halen". Nadat ik aangaf hoeveel ik had gewenst, overliep ik, goedgemutst, het boodschappenlijstje dat ik had opgesteld. Klein gelukje, noemen ze dit dan! Tja, soms hoeft dit heus niet meer te zijn...

 

Een bijzonder, eenvoudig gerechtje. Maar de smaken zaten tiptop in orde! Dat wisten mijn manlief, dochtertje en beide ouders althans te beamen. En hé, het is ok wanneer je jouw eigen gerechtjes weet te appreciëren. Zo hoort het, toch?!

 

Ik besloot er gehaktballetjes mee te maken, op smaak gebracht met Italiaanse kruiden en half zongedroogde tomaatjes. In combinatie met een romig champignonsausje met knapperige groene peultjes en wilde rijst.

 

Omdat we hier oprechte liefhebbers zijn van gebakken uitjes, sneed ik 2 kleine uitjes fijn die ik toevoegde aan de balletjes, na +/- 10 minuten. Dit maakte de smaak er alleen maar beter op. Een heerlijk maaltje om je aan op te warmen, want het is nog steeds bijzonder grimmig en kil daar buiten.

Ingrediënten voor de gehaktballetjes:

  • 600 gram kippengehakt - hiermee had ik exact 20 gehaktballetjes
  • 2/3 potje half zongedroogde tomaatjes
  • Optioneel: handje gruyère
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Verse dille
  • Italiaanse kruiden
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 groot bakje Parijse champignons
  • 1 pakje groene peultjes
  • 400 ml water met 1 Maggi bouillonketeltje - champignons
  • 1 el bloem
  • Maïzena (voor donkere sauzen)
  • 100 ml room
  • Tijm
  • Peper en zout

 

Overige ingrediënten:

  • Wilde rijst - Maar kies gerust eender welk type rijst (vb. Jasmijnrijst, Basmati rijst, volkoren rijst, etc.)

Bereiding van de gehaktballetjes:

  1. Doe het gehakt in een kom.
  2. Snijd een aantal half zongedroogde tomaatjes fijn en voeg toe aan het gehakt.
  3. Voeg ook een eitje toe en het paneermeel.
  4. Meng inmiddels al even goed onder.
  5. Snijd nu wat verse dille fijn en voeg toe aan het gehaktmengsel.
  6. Omdat ik nog wat fijn gemalen gruyère had liggen in de koelkast, voegde ik ook dit er nog aan toe. Een supplementaire smaakmaker die tevens voor extra binding zorgt.
  7. Vervolgens kruiden met Italiaanse kruiden, peper en zout.
  8. Nog even goed ondermengen en je kunt er nu balletjes van maken.
  9. Plaats alle balletjes op een bord en zet het bord in de koelkast zodat ze even kunnen opstijven alvorens je ze gaat bakken.
  10. Haal ze vervolgens opnieuw uit de koelkast, smelt een klontje boter, in een wijde/brede, pan en bak de balletjes rondom rond.
    Let wel dat je het vuur niet te hoog zet, want naargelang de grootte van je balletjes, dienen ze toch +/- 20 minuten op het vuur te staan opdat ze binnenin ook voldoende gaar zouden zijn. Indien je echt twijfelt, kun je er 1tje, na enige tijd, in twee snijden.
  11. Optioneel: voeg na een 10-tal minuutjes een fijn gesneden uitje toe aan de balletjes voor wat extra smaak en indien je, net zoals wij, een lichtbruin gebakken, uitje weet te appreciëren bij jouw vlees.

Bereiding van de saus:

  1. Borstel de champignons proper, verwijder de grote steeltjes en snijd in plakjes.
  2. Was de peultjes zorgvuldig en verwijder de harde uiteinden.
  3. Smelt een klontje boter in een brede pan en voeg nu de peultjes hieraan toe.
  4. Laat 2 min. garen en voeg nu ook de champignons toe.
  5. Kruid de groenten d.m.v. tijm, peper en zout en laat 2 min. stoven.
  6. Voeg een flinke eetlepel bloem toe en meng onder zodat het kan opdrogen en giet de bouillon in de pan
    De champignon bouillonketeltjes van Maggi zag ik afgelopen vrijdag voor't eerst in de Delhaize en plaatste ik onmiddellijk in mijn winkelkarretje. Normaal gebruik ik steevast kippenbouillon voor de champignonsaus. Maar dit wilde ik hoe dan ook proberen. Het heeft een zeer uitgesproken smaak en was voor een dergelijk sausje per-fect!
  7. Zet het vuur nu wat hoger, zodat de saus kan indikken.
  8. Ik heb zelf wat maïzena toegevoegd om een iets dikkere saus te verkrijgen. Let wel dat je deze gebruikt voor donkere sauzen.
  9. Voeg nu finaal een flinke scheut room toe. Max 100 ml moet volstaan.
  10. Proef even of de saus de gewenste smaak heeft en kruid bij indien nodig.
  11. De saus kun je ofwel opnieuw opwarmen, indien je ze reeds enige tijd op voorhand maakt, ofwel kun je de balletjes bakken terwijl de saus nog even staat te sudderen op een laag vuurtje.

Bereiding van de wilde rijst:

  1. Wilde rijst moet 18 min. koken. Dus indien je deze rijst klaarmaakt, zet je best reeds enige tijd op voorhand een kommetje water op het vuur. Omdat de balletjes ook een 20-tal minuutjes moesten bakken, heb ik dit op elkaar afgestemd.

Serveer de rijst met de balletjes met het sausje bovenop. De restjes champignonsaus werden hier, met een stukje knapperig stokbrood, opgesmuld.

 

Hopelijk weten ook jullie volop te genieten van deze heerlijke Italiaanse gehaktballetjes. Smakelijk !

Reactie schrijven

Commentaren: 0