· 

Broccoli pizza

Deze variant vervangt heus niet de traditionele pizza zoals iedereen ze kent. Dus indien je met dit vooruitzicht met het recept aan de slag gaat, ben je eraan voor de moeite.

Wat niet wegneemt dat het een bijzonder smaakvol en prima alternatief is wanneer je een gezondere variant op tafel wil brengen.

 

Toen Wim (mijn vriend) vrijdagavond de voordeur opendeed, verscheen er spontaan een brede glimlach op zijn gezicht en was hij oprecht toen hij zei dat er zich wellicht nog nooit een betere geur in huis verspreid had.

 

Omdat ik er reeds de ganse tijd midden in had gezeten, was de geur voor mij wat minder frapant, maar ik kreeg ook best trek naarmate de minuten op mijn keukenklokje wegtikten. Na een dikke 20 minuutjes haalde ik de bodem uit de oven, liet ik deze even afkoelen en bekleedde hem vervolgens met tomatensaus, fijne plakjes mozzarella, wat ham, champignons, gele paprika en rode ui.

Nog een flinke snuif Provençaalse kruiden en snel terug de oven in.

Nog heel even op mijn tanden bijten want ik had hieromtrent reeds heel wat positieve maar ook wat negatieve commentaren gelezen, dus best spannend hoor! Ook benieuwd naar het resultaat?

Ingrediënten voor de broccolibodem:

 • 1 pakje broccolirijst - te verkrijgen bij de AH - of 1 broccoli
 • 2 grote of 3 medium eieren
 • 2 handjes geraspte kaas - mag best wat pittige kaas
 • 1 eetlepel paneermeel
 • Peper en zout
 • Provençaalse of Italiaanse kruiden 

Ingrediënten voor de pizza:

 

Nou, daar ben je volledig vrij in, maar ik maakte gebruik van wat ik reeds thuis liggen had:

 • Een pakje tomatensaus voor pizza
 • Plakjes mozzarella
 • 1/4 rode ui
 • 1/4 gele paprika
 • 1 snede ham - in fijne reepjes gesneden
 • Enkele champignons
 • Provençaalse kruiden, peper en zout 

Bereiding:

 1. Indien je, net zoals mij, gebruikt maakt van kant-en-klare broccilirijst, heb je de broccolibodem in een mum van tijd klaar. Doe de inhoud van het doosje in een grote kom en voeg hieraan 2 à 3 eieren toe alsook de gemalen kaas. Meng dit geheel goed onder en kruid vervolgens met peper, zout en, afhankelijk van jullie voorkeur, Provençaalse of Italiaanse kruiden. Indien het mengsel te vochtig is, kun je 1 el paneermeel toevoegen dit zorgt ervoor dat je bodem iets steviger zal zijn bij het bakken. 
  Maak je gebruik van een broccoli, dan kun je de gehele broccoli - inclusief steel - fijnmalen d.m.v. een keukenmachine tot je hele fijne korrels verkrijgt die net op rijst lijken. De rest van het proces is geheel hetzelfde als hierboven vermeld. 
 2. Neem een bakplaat en bekleed met wat bakpapier. Verspreid nu de broccoli op het papier in de vorm van een cirkel. Zorg ervoor dat dikte overal gelijk is, want dit is belangrijk voor de gaartijd.
 3. Plaats dit nu gedurende een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Dit kan naargelang je oven iets langer/korter zijn. Neem af en toe een kijkje.
 4. Haal de broccolibodem nu uit de oven en laat heel even afkoelen.
 5. Strijk wat pizzasaus bovenop de bodem - die kun je uiteraard zelf maken, maar dat vergt wat extra werk - en werk af met de ingrediënten waaraan jij de voorkeur geeft. Kruid ook nog wat bij d.m.v. wat extra peper, zout en Provençaalse/Italiaanse kruiden.
 6. De pizza mag nu opnieuw de oven ingeschoven worden gedurende een 10-tal minuten. 

Ik las op het net dat je de pizza wellicht niet met de hand kunt vastnemen omdat de bodem te slap is, maar dat probleem hadden wij niet voor. Dit zal wellicht te danken zijn aan het feit dat er voldoende paneermeel en extra kaas aan toegevoegd werd. 

 

Wij vonden het een echte verrijking. We leerden broccoli op een geheel andere manier kennen en hadden trouwens niet echt het gevoel dat we deze groente aan het eten waren. Het ging heel vlotjes bij ons naar binnen. 

 

Valt trouwens super goed te combineren met een soepje omdat de pizza op zich heel licht verteerbaar is waardoor het hongergevoel snel dreigt terug te komen. 

 

Dit is echt een ideale lunch en heel makkelijk en snel te bereiden. Wanneer je moe bent, geen zin hebt om lang te koken maar toch veel belang hecht aan je dagelijkse portie groenten en vitamientjes, heb je met deze broccoli pizza alvast een winning recipe.

 

Give a try en laat me gerust weten wat jullie ervan vinden!

 

Smakelijk

Reactie schrijven

Commentaren: 0