· 

Zalmballetjes met broccolisaus

De herfst is in zicht en de afgelopen zomermaanden zijn als een gek aan mij voorbij gegaan. Om de een of andere reden kwam ik er, tot mijn grote spijt, niet meer toe, om op regelmatige basis, recepten te fotograferen of op de blog te zetten. Wat vliegt de tijd toch snel. 

En met een dreumes in huis, lijkt het precies nog zo veel sneller te gaan. Dat neemt niet weg dat ik heel wat heb inspiratie heb opgedaan, opzoekingswerk verricht en recepten uitgeprobeerd. Alleen ... dat uitschrijven is voor het moment wat uitgebleven. Dus, hoog tijd om die draad weer op te pikken, niet?

 

Ik heb wellicht al eens laten vallen dat vis hier niet elke week op tafel komt omdat ik nu eenmaal niet de mogelijkheid heb om mij, na mijn werkuren, naar de dichstbijzijnde viswinkel te begeven. Dus wanneer we dan een stukje vis in huis halen, is  het bijna steevast weekendkost!

 

Vorige week heb ik, terwijl mijn partner in Spanje zat voor een fietsvakantie met zijn vrienden, ruim de tijd gehad om na te denken over het recept dat ik wilde klaarmaken. Hij had me reeds meerdere malen laten blijken dat hij mijn gerechten best miste en uitkeek naar een stevige, hartverwarmende home-cooked-meal. Altijd fijn om te horen!

 

Maar goed, eenmaal ik enkele receptjes 'gepind' had, kon ik aan de slag. Ik houd ervan om mijn eigen combinaties samen te stellen o.b.v. diverse, bestaande recepten om zo een nieuwe creatie tot stand te brengen.

Het resultaat: gebakken zalmballetjes met broccolisaus en een mix van gekruide granen.

 

Ingrediënten:

 • Zalmfilet - 250 gram
 • 1 ei
 • 2 el paneermeel
 • 1/2 rood uitje
 • 1 à 2 teentjes look
 • 1/2 limoen
 • Verse dille of peterselie
 • Peper en zout
 • 1 broccoli
 • 1 el bloem
 • 250 ml melk
 • 100 gram gruyère

Bereiding van de zalmballetjes:

 1. Snijd de zalmfilet in grove stukken en plaats ze in de foodprocessor.
 2. Doe hierbij 1 ei, 2 eetlepels paneermeel en fijngesneden rood uitje, de geplette teentjes look en mix het geheel fijn.
 3. Voeg er nog wat limoensap aan toe, kruid met peper, zout en de verse kruiden.
 4. Meng het geheel en indien het mengsel niet stevig genoeg is, kun je er nog wat paneermeel aan toevoegen.
 5. Vorm balletjes van het zalmmengsel. Ik kreeg er 12 balletjes uit, dus 6 per persoon (is zeker voldoende, want wij hadden er nog over).
 6. Plaats de balletjes op een bord en laat zeker gedurende 30 min. wat opstijven in de koelkast. Op die manier vermijd je dat ze te broos zijn bij het bakken.
 7. Smelt een klontje boter in een grote pan en bak de zalmballetjes. Draai ze niet te veel om, om te vermijden dat ze uit elkaar vallen, ga dus voorzichtig te werk.

Bereiding van de broccolisaus:

 1. Snijd de broccoli in roosjes.
 2. Kook de roosjes gaar in gezouten water gedurende een 5-tal minuutjes.
 3. Giet af en laat even uitlekken.
 4. Smelt een klontje boter in hetzelfde kommetje en plaats de roosjes opnieuw in de kom.
  Houd wat roosjes apart om te serveren.
 5. Voeg een eetlepel bloem toe aan de roosjes, meng goed onder en laat even opdrogen.
 6. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe. Plaats op een hoger vuur en meng goed onder zodat de saus wat gaat indikken.
 7. Na enkele minuten mag je het kommetje van het vuur halen en de saus mixen.
 8. Kruid bij met peper en zout.
 9. Voeg nu een handje  gruyère toe aan de saus - of naar smaak - en meng onder tot de kaas gesmolten is.

Bereiding van de granenmix:

 1. Ik koos voor de "Granen met kruiden" van het merk Delhaize. Een gezonde mix boordevol smaak waar er, in principe zelfs geen extra kruiding noodzakelijk is.
 2. Giet een 300 ml water in een kommetje en laat het water komen tot zijn kookpunt.
 3. Haal van het vuur, voeg de inhoud van het zakje toe, plaats een deksel op de kom een laat gedurende een 10-tal minuutjes trekken, tot het water volledig opgenomen werd.

Nu is het enkel nog serveren! Vul je bordje met de heerlijke granenmix, wat broccolisaus, met enkele roosjes en zalmballetjes on top. Heerlijk maaltje hoor.

 

Smakelijk !

 

P.s. de broccolisaus bedacht ik niet zelf, maar haalde ik van de wegpagina "15 gram". De saus sprak mij onmiddellijk aan vanwege het beperkt aantal ingrediënten en het feit dat er geen onnodige extra vetstoffen eraan te pas komen zoals grote klonten boter of room, crème fraîche, etc. Het sausje heb je in een mum van tijd op tafel staan en smaakt echt heerlijk mits de juiste afkruiding.

 

Ik koos bewust niet voor parmezaan zoals het recept aangaf, maar voor gruyère omdat deze kaas hier thuis wat beter in de smaak valt.

 

Hoe dan ook, give it a shot zou'k zeggen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0