· 

Karbonades met huisgemaakte frietjes

Het laatste weekje van juli 2018 gaat van start en op 1 max. 2 dagen 'druilerig' weer na, hebben we er alleen maar zonnige, (snik)hete dagen op zitten. Een unicum als je het mij vraagt, want ik kan me geen enkele zomer voor de geest halen waar het zo lang, zo warm is geweest. Summer days, call for summer recipes, right? 

 

Maar na een hele resem pastaslaatjes, rauwkostslaatjes, wraps, plaattaartjes en hier en daar een bbq'tje, had ik, stiekem, een geweldige craving voor winterse kost... Heel gek, maar een ovenschotel of witloof in ham en kaas klonken als muziek in de oren. 

Toen ik de weersvoorspellingen nogmaals raadpleegde en de veelbelovende temperaturen, voor het weekend in spee, waarnam, besloot ik mijn plotse verlangen toch maar een touch of summer te geven en koos ik voor de Vlaamse stoverij met heerlijk huisgemaakte frietjes in combinatie met een simpel rauwkostslaatje. 

 

Karbonades moeten smelten op de tong. Vlees waar je, bij wijze van spreken, minutenlang op dient te kauwen, loop ik niet warm van. Kwaliteitsvol rundsvlees alsook het lange sudderen op een zacht vuurtje werpen zijn vruchten af. 

Zelfs met dit weertje, een voltreffer ! 

Ingrediënten voor de karbonades:

 • 1 kg rundsvlees voor karbonades
 • 2 flesjes bier (type Rodenbach of Kapittel - in ieder geval bruin bier)
 • 1 boterham royaal belegd met mosterd
 • 2 grote eetlepels appelstroop
 • 1 grote ui of 2 kleine uitjes
 • 1 bouquet garni
 • 2 kruidnagels
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Neem een grote braadpan en smelt een klont boter. Schroei de stukken vlees tot ze rondom een bruin korstje hebben. Dit mag niet te lang duren. Probeer het prikken in het vlees te vermijden omdat het anders te veel van zijn sappen verliest en dus sneller uitdroogt.
 2. Terwijl de stukken vlees aan het bakken zijn, neem je tevens een grote kom waarin je het fijn gesneden uitje aanstooft.
 3. Eenmaal de karbonades gebakken zijn, voeg je deze toe aan het gefruite uitje en laat je dit op een laag vuurtje verder garen.
 4. Giet het bier in de pan waarin de karbonades gebakken werden en zet het vuur voldoende hoog en breng het aan de kook. 
 5. Heeft het bier het kookpunt bereikt, voeg het dan toe aan de karbonades en het uitje.
 6. Roer het geheel goed onder.
 7. Kruid met peper en zout. 
 8. Voeg de bouquet garni toe aan de pot alsook de kruidnagels en de 2 eetlepels appelstroop.
 9. Smeer een grote (bij voorkeur bruine) boterham met 2 flinke eetlepels mosterd en leg de boterham met de besmeerde kant bovenop de karbonades.
 10. De karbonades mogen nu gedurende minimum 2 uur stoven op een zacht vuurtje (niet afgedekt).
 11. De saus moet voldoende ingedikt zijn en het vlees gaar. Proef eventueel na 2 uur of dit het geval is, indien niet laat het dan nog een klein uurtje verder garen.
 12. Verwijder de bouquet garni. 

Wat de frietjes betreft heb ik gebruik gemaakt van grote, inlandse aardappelen die ik vervolgens met de hand versneden heb. 

Na het schillen niet meer wassen omdat dit het zetmeel verwijderd! Vervolgens 2 keer bakken en klaar is kees.

 

Het rauwkostslaatje bestond uit:

 • Ruccola en rode sla
 • Maïs
 • Fijngesneden tomatenblokjes
 • 1 rood uitje
 • Dressing o.b.v. bieslook

Vlaamse kost op zijn best! 

 

Wij kozen ervoor dit 's avonds te eten, wanneer de temperaturen reeds een stuk gedaald waren en wij dus optimaal konden genieten van ons avondmaaltje. 

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0