· 

Loempia's uit de oven

Wanneer we compleet uitgeteld thuis stranden na een vermoeide werkdag en de moed en de zin mij volledig ontbreken om het culinaire aspect in mezelf aan te spreken, durf ik wel eens te grijpen naar de Chinese menukaart om wat take-away te bestellen. 

 

En ok, hun gerechtjes zijn echt werelds lekker, maar echt gezond kun je ze moeilijk noemen. Als voorgerecht kies ik steevast voor een loempia met kip, waarbij ze een heerlijke pittige currysaus presenteren - to die for! 

 

Toen ik vrijdagavond naar het groot warenhuis trotte - want zaterdag, 21 juli, was het Nationale Feestdag in België wat betekent dat alle winkels gesloten zouden zijn - zag ik, in de koelafdeling, een groot pak filodeeg liggen. Dit deed mij onmiddellijk denken aan de ideetjes die ik onlangs had opgedaan, via Pinterest, voor het maken van loempia's uit de oven. Nou, waarom niet hè? En hop, het pakje werd in het mandje gekieperd om vervolgens op zoek te gaan naar de nodige ingrediënten voor de vulling.

 

Omdat het daar, ja zelfs ondanks de grote hitte buiten, bitterkoud is, baande ik mij zo snel als mogelijk een weg door de koelafdeling en griste de benodigheden mee die, volgens mij, in een loempia horen. 

 

Vrijdagavond dook ik mijn keukentje niet meer in en omdat er zaterdag een foodtruck festivalletje op de agenda stond, dienden de loempia's op zich te laten wachten tot zondag. Verlangen tot zondag? That would be a first, want dat betekent dat het einde van het weekend reeds in zicht is...

 

Maar wachten loont ! Hmm, ze werden hier door ons 3tjes - ja ook Olivia smulde ervan - goedgekeurd. Met haar mondje vol trok ze aan mijn mouw om reeds een nieuw hapje toegediend te krijgen. Omdat deze loempia's niet gefrituurd worden, vind ik het geen enkel probleem om haar mee te laten genieten van wat we ons zelf voorschotelen.

 

Benieuwd naar hoe snel en gemakkelijk je dit recept klaargestoomd krijgt?

 

Nou, neem dan zeker een kijkje right below!

Ingrediënten voor 3 à 4 grote loempia's:

 • Filodeeg
 • Wokgroenten - Oosterse of Chinese mix (ik koos voor de Oosterse mix bestaande uit: taugé, wortelreepjes, courgettereepjes en prei)
 • 1 kipfilet
 • Kippenbouillon
 • 2 el sojasaus
 • 1 el sesamolie
 • 1 (groot) teentje geplette look
 • currykruiden
 • peper en zout
 • Optioneel: sesamzaadjes
 • Olijfolie om te bakken en in te smeren

Bereiding:

 1. Warm de oven voor op 180°C.
 2. Breng wat kippenbouillon aan de kook en kook het kipfiletje gedurende een 10-tal minuten.
 3. Giet de kip af en laat afkoelen.
 4. Pluk het filetje met behulp van 2 vorken - zoals je dit zou doen voor pulled chicken.
 5. Stoof wat olijfolie aan in de pan en voeg de groenten toe. Laat gedurende enkele minuten stoven en kruid met peper, zout en currykruiden.
 6. Voeg de stukjes kip toe aan de mix.
 7. Plet een teentje look en voeg eveneens toe aan het geheel.
 8. Voeg nu ook de sesamolie en de sojasaus toe.
 9. Proef of alles voldoende smaak heeft. En kruid bij indien nodig.
 10. Haal nu het filodeeg uit de koelkast (haal dit pas uit wanneer de bereiding klaar is).
 11. Ik maakte gebruik van 2 vellen filodeeg omdat dit nogal een broze, fragiele structuur heeft en het op die manier wat steviger is.
 12. Smeer een dun laagje olijfolie over het eerste velletje alvorens het 2de vel erop te leggen.
 13. Leg nu in het midden van het deeg een hoopje van de vulling maar zorg dat er zowel boven- als onderaan wat ruimte vrijblijft omdat je die randen naar binnen toe moet plooien (zie foto onderaan).
 14. Vouw nu ook de linker- als rechterkant naar binnen toe en leg met de naad naar onder op een ovenplaat.
 15. Smeer nog wat olie over de loempia en strooi eventueel nog wat sesamzaadjes bovenop. 
 16. Plaats de bakplaat min. 15, max. 20 minuutjes in de oven. Houd nauwlettend in de gaten, tot je een goudgeel korstje verkrijgt.
 17. Serveer eventueel met een fris zomers slaatje en wat zoetzure saus.

Smakelijk!

loempia uit de oven
loempia uit de oven

Reactie schrijven

Commentaren: 0