· 

Gevulde broodjes met zalm en ei

" Life is like a sandwich, you have to fill it with the best ingredients "

Ik ben echt gek op eieren. Er zijn talloze mogelijkheden, bereidingen waarmee je me kunt bekoren. Denk maar een simpel spiegelleitje, een zacht- of hardgekookt eitje, roereieren, een croque madame, spaghetti carbonara, omeletwraps, etc. Je kunt er werkelijk alle kanten mee uit. Een veelzijdig product met een gezonde bron van vetten en proteïnen.

 

Vroeger werd er steevast gezegd dat je het op een maximum moest houden van 3 eieren per week. Wat ik altijd behoorlijk weinig vond want eieren zitten nu eenmaal reeds standaard in heel wat zaken verwerkt. Daar hebben de Britten geen gehoor naar want met hun befaamde English breakfast gaan ze dus tegen alle 'regels' in. 

Echter onlangs las ik in de krant dat deze stelling ontkracht werd en het maximum nu naar 12 stuks per week gaat. Dit werd bepaald o.b.v. een wetenschappelijk onderzoek waarbij ze 2 groepen gingen testen. De ene groep at maximum 2 eieren per week en de andere 10 à 12. Geen verschil qua toename in lichaamsgewicht werd vastgesteld noch nefaste medische gevolgen. 

Conclusie? Een eitje meer of minder kan dus heus geen kwaad! Joepie :) Maarrrr, overdaad schaadt zegt men, en voldoende variatie in je maaltijden vind ik persoonlijk nog steeds van groot belang!

 

Deze intermezzo omdat ik gewoonweg een eenvoudig receptje wil aankondigen waarbij eitjes een belangrijke rol spelen. Het idee behind the recipe heb ik helaas niet zelf bedacht. De vulling daarentegen werd bepaald o.b.v. de ingrediënten die ik nog thuis liggen had. 

Opnieuw een recept waarbij de mogelijkheden oneindig zijn. En laat dat net zo leuk zijn aan koken. Je bent niet verplicht om je halsstarrig vast te pinnen op 1 bepaald recept. Je vertrekt vanuit wat je zelf lekker vind en laat je creative mind hierop inspelen. 

 

De gevulde broodjes kun je prima serveren bij het ontbijt of bij een brunch (denk maar aan moederdag, vaderdag, Valentijn, etc.)

 

Waarmee vulde ik ze ? Laten we even kijken naar de ingredient list here below!

 

Ingrediënten voor 4 broodjes:

 • 4 Kaiserbroodjes om af te bakken
 • Gerookte zalm - enkele plakjes 
 • Kruidenkaas - type Philadelphia of Boursin
 • Honingtomaatjes - 4 stuks
 • 3 eieren
 • Handje geraspte gruyère
 • 1/4 rode ui
 • Verse dille
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Warm de oven voor gedurende een 20-tal minuutjes op 150°C
 2. Snijd het hoedje af van de broodjes en verwijder de vulling voorzichtig met een lepel. Let op dat je geen gat in de bodem maakt.
 3. Snijd het rode uitje fijn.
 4. Snijd de plakjes gerookte zalm eveneens fijn.
 5. Was de honingtomaatjes en halveer ze.
 6. Kluts de eieren in een kommetje, voeg een handje geraspte gruyère eraan toe, wat versgesneden dille, kruid met peper, zout en wat provençaalse kruiden en meng alles goed onder.
 7. Vul de broodjes met wat kruidenkaas, smeer ook de randen binnenin goed in.
 8. Doe nu de zalmsnippers en de stukjes rode ui in het broodje.
 9. Giet voorzichtig het eimengsel in de broodjes tot aan de rand.
 10. Plaats nu in elk broodje 2 gehalveerde tomaatjes en strooi nog wat gruyère bovenop het broodje.
 11. Plaats de broodjes een kleine 20 minuten in de oven, maar ga regelmatig kijken of de broodjes niet te snel bruinen/krokant worden.
  Indien dit het geval is kun je na 10 minuutjes de broodjes afdekken met aluminiumfolie. Op die manier gaart het eitje verder, maar wordt het broodje niet te hard.

Enjoy your fancy breakfast !

Reactie schrijven

Commentaren: 0