· 

Kerstboom met parmaham en tapenade

Hapjes maken vind ik net zo fijn als het maken van een volledige maaltijd. We organiseren dan ook graag, nu en dan eens, een tapasavond waarbij we diverse hapjes voorzien, self made and self bought !

 

De feestdagen zijn ongetwijfeld de dagen bij uitstek voor hapjes en elk jaar probeer ik een hapje uit dat de spirit van Kerst weergeeft. Dit jaar koos ik voor een bladerdeeg'hapje' in de vorm van een kerstboom. Iets wat, velen onder jullie, reeds zullen ontdekt hebben op het net.

 

Voor de vulling ging ik niet voor het traditionele kleur groen (waarbij men normaal kiest voor pesto), maar ging ik voor tomaten tapenade wat hier inmiddels een grote favoriet geworden is.

 

Daarnaast koos ik voor een extraatje, namelijk parmaham. Een ideale combinatie als je het mij vraagt ...

 

Het eindresultaat mocht er zeker zijn. Een hapje waarmee je sowieso scoort bij je vrienden en familie en waarvan iedereen ook wel best onder de indruk is. Hoewel het eigenlijk helemaal niet moeilijk is en het ook geen bergen werk oplevert.

 

Ingrediënten

 • 2 vellen bladerdeeg (of 1 indien je voldoende creatief bent om met de restjes bladerdeeg een nieuw velletje te maken)
 • Tomaten tapenade
 • Parmaham (5 à 6-tal sneetjes)
 • 1 eigeel
 • Italiaanse kruiden

Bereiding

 1. Neem een bakplaat en leg hier bakpapier op. Plaats hier vervolgens 1 vel bladerdeeg op. Snijd vervolgens zorgvuldig de vorm van een kerstboom uit het bladerdeeg. Met het overschot heb ik onder andere een ster gemaakt die als piek diende voor de kerstboom alsook heb ik nog enkele desserthapjes voorzien. Je kunt het uiteraard ook allemaal samenvoegen en opnieuw uitrollen zodat het kan dienen als 2de vel bladerdeeg en je dus geen 2 aparte vellen dient te kopen.
 2. Smeer tapenade  op het deeg en leg hier bovenop enkele sneetjes parmaham zodat de ganse boom bedekt is.
 3. Leg hier het tweede vel bladerdeeg op en druk mooi langs de randen aan zodat je gemakkelijk de vorm opnieuw kunt aansnijden. Ook hier kun je de restjes bladerdeeg opnieuw verwerken.
 4. Om de reepjes te snijden, vertrek ik vanuit de breedte van de stam van de kerstboom. Ik sneed elk reepje startend van hetzelfde punt zodat alles mooi evenredig zou zijn.
 5. Elk reepje dien je enkele keren te draaien (twisten).
 6. Scheid 1 ei en behoud enkel het eigeel. Klop het op en bestrijk de kerstboom met het eigeel.
 7. Kruid de boom met de Italiaanse kruiden.
 8. Plaats de boom vervolgens gedurende een 20-tal minuutjes in de oven op 180°C.
 9. Indien je de boom niet onmiddellijk in de oven plaatst, neem je beter wat aluminiumfolie of doorzichtige folie om deze vervolgens in de koelkast te bewaren. Anders wordt het bladerdeeg snel hard.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0