· 

Nutella en speculoos swirlmuffins

Omdat mijn vader van Franse afkomst is en mijn moeder van Belgische afkomst, was het zoeken naar een compromis voor beiden enigszins onvermijdelijk. Daarom kozen ze een klein dorpje, Saint-Jans Cappel, in het noorden van Frankrijk vlakbij de Belgische grens. Nu ik in België woon, samen met mijn partner en dochtertje, kan ik er mij niet van weerhouden om mijn boodschappen nu en dan in Frankrijk te doen. Ze hebben daar nu eenmaal heel wat producten die je, amper of zeg maar niet, terugvindt in België. 

 

Ook een wekelijks bezoekje aan een Franse bakkerij probeer ik steevast in mijn agenda in te plannen (maar ik hoef dan ook helemaal niet ver te gaan alvorens ik mij in Frankrijk begeef). Het typische Franse stokbrood, de heerlijke crispy croissants, de kerstcoquilles, ...behoren tot die overheerlijke lekkernijen die ik haast niet meer kan weg denken.

 

Het stadje grenzend aan Saint-Jans, nl. Bailleul, heeft, ondanks zijn kleine oppervlakte, diverse bakkerijen en om de één of andere reden heeft zowat elke bakkerij minstens 1 gebakje waar ik helemaal weg van ben! 

"Patisserie Lebeque" behoort tot 1 van deze bakkerijen. Maandelijks ga ik bij hen langs voor de allerbeste Nutella Swirl Muffins. Het zijn, zonder enige twijfel, de meest smeuïge, verrukkelijke muffins to die for! 

 

Toen ik enkele weken geleden van zo'n muffin zat te smullen, werd mijn nieuwsgierigheid opnieuw behoorlijk geprikkeld. Ik was benieuwd naar hoe ze de Nutella op een dergelijke manier in de muffin krijgen. 

Uiteraard heeft Pinterest mij hierbij weer aardig goed geholpen en besloot ik om deze week niet naar de bakkerij te gaan, maar om dergelijke muffins te maken.

 

En dit leidde uiteindelijk tot het volgende resultaat:

Om voor wat variatie te zorgen heb ik een batch gebakken bestaande uit muffins met Nutella alsook Speculoospasta (wat een heuse verslaving geworden is).

 

Ingrediënten

 • 190 gram patisseriebloem
 • 110 gram boter op kamertemperatuur
 • 130 gram suiker
 • 1 staaltje vanille-extract (8 gram)
 • 70 gram platte kaas
 • kleine tl bakpoeder
 • 60 ml melk
 • 2 eieren
 • Snuf zout
 • Nutella en Speculoospasta

Extra benodigdheden

 • Muffinvormpjes
 • Bakvorm voor muffins
 • Lange houten spiesjes

Bereiding

 1. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom.
 2. Mix de boter met de suiker tot je een glad, homogeen mengsel verkrijgt. Plaats de mixer op een lage stand en dit gedurende een 2-tal minuutjes.
 3. Voeg nu ei per ei toe en blijf mixen.
 4. Voeg de platte kaas, de melk en het vanille-extract toe aan het mengsel en blijf ook hier verder mixen.
 5. Voeg finaal nog de bloem toe en meng alles goed onder tot je een echt muffindeeg verkrijgt.
 6. Plaats muffinvormpjes in de bakvorm (ik had er ongeveer een 9-tal).
 7. Neem twee eetlepels en vul alle vormpjes met een goede eetlepel van het deeg.
 8. Neem nu een koffielepel en vul de vormpjes met ofwel een flinke koffielepel Nutella of Speculoospasta.
 9. Maak gebruik van een lange spies (houten spiesjes die je bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van vlees- of fruitbrochettes) om de specifieke 'swirl' te verkrijgen. Plaats deze in het midden van de Nutella/Speculoospasta en maak cirkels in het deeg tot je de 'swirl' tevoorschijn komt.
 10. Vul de vormpjes opnieuw met een eetlepel van het muffindeeg (tot je bijna bovenaan het muffinvormpje zit).
 11. En eindig met nogmaals een koffielepel Nutella/Speculoospasta waarbij je opnieuw een 'swirl' gaat maken.
 12. Plaats de bakvorm nu in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 20 tot 25 minuten.

Hmm, heerlijk zondigen en een eenvoudig bakideetje voor de feestdagen!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0