· 

Macaroni met butternutsaus

Macaroni met butternutsaus
Macaroni met butternutsaus

De winter is in aantocht en de Kerstmood is op vele plaatsen reeds te bespeuren. De stad wordt nu volop in de kijker gezet door middel van de talrijke kerstbomen en de sfeervolle decoratie en lichtjes waardoor je spontaan zin krijgt om op de bank te ploffen, en liefst zo dicht mogelijk bij de haard, vergezeld door een hartverwarmende maaltijd!

 

Als ik denk aan hartverwarmde kost, gaan mijn gedachten veelal uit naar pasta. De keuze aan pastarecepten is eindeloos, maar zoals vaak vertrek ik graag min of meer van mijn persoonlijke ingevingen. De afgelopen tijd heb ik de smaak voor butternut volledig te pakken en probeer ik deze groente zo vaak mogelijk te verwerken in mijn gerechten. Het is dan ook de ideale periode ervoor.

 

Enige tijd geleden had ik op het programma van Jamie's Comfort Food een recept zien voorbijgaan waarbij de butternut verwerkt wordt tot een gladde, maar weliswaar consistente saus voor bij een pastagarecht. Hoewel ik het gerecht niet kon proeven doorheen het televisiescherm, werden mijn smaakpapillen onmiddellijk getriggerd om hier binnenkort ook mee aan de slag te gaan.

Het recept van Jamie heb ik niet teruggevonden en zijn kookboek heb ik evenmin aangekocht, maar door middel van wat surf- en denkwerk, dook ik gisterenavond mijn keuken in om de butternutsaus een kansje te wagen.

Ingrediënten

 • 1 butternutpompoen
 • 1 zoete aardappel
 • 250 ml groentenbouillon
 • 250 ml volle melk
 • Verse salieblaadjes
 • 2 à 3 sneden ham van 0.5 cm dikte
 • Pasta: vb. macaroni of vlinderpasta
 • 100 gram gemalen kaas (gruyère of parmezaan)
 • Olijfolie
 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • Peper en zout

 

Bereiding

 1. Snijd de pompoen alsook de zoete aardappel in blokjes.
 2. Snijd de ham in blokjes.
 3. Bak de hamblokjes aan in wat olijfolie. Haal ze na enkele minuten uit de pan.
 4. Fruit in dezelfde pan (bij voorkeur een diepe pan, anders neem je best een andere pot/pan) een ui en voeg hier na enkele minuten de blokjes pompoen en zoete aardappel aan toe. Laat het geheel een 5-tal minuten op een middelmatig vuurtje stoven.
 5. Kruid inmiddels met peper en zout en voeg de salie toe.
 6. Vervolgens mag je de groentenbouillon met de volle melk toevoegen (ik gebruik altijd volle melk voor sauzen).
 7. Laat dit geheel tot een kookpunt komen en laat vervolgens verder sudderen op een middelmatig vuur gedurende zeker 20 minuten. De groenten moeten voldoende gaar zijn.
 8. Kook inmiddels de pasta gaar.
 9. Mix de groenten tot een gladde saus.
 10. Voeg eventueel nog 2 eetlepels toe van het kookvocht van de pasta aan de pompoensaus.
 11. De saus mag afgewerkt worden met gruyere-kaas (laat nog wat over om de schotel te gratineren).
 12. Voeg de hamblokjes toe aan de saus alsook de pasta.
 13. Giet het geheel over in een ovenschaal.
 14. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20 à 25 minuten (of tot je een goudgeel korstje verkrijgt).

Naar mijn mening een voltreffer!

 

Een gezond alternatief voor de traditionele macaroni met ham en kaas en tevens een originele versie waarmee je kunt scoren wanneer je vrienden of familie uitnodigt voor een etentje thuis. Dan dirk je het gerecht wat op d.m.v. leuke bordjes, de macaroni kun je gewoonweg vervangen door tagliatelle of linguine, nog wat parmezaan strooien bovenop het gerecht en enkele basilicumblaadjes ter decoratie en je hebt een uitnodigende pastagerechtje waarvan iedereen zal smullen.

 

Volgende keer vervang ik de ham door gebakken kippenblokjes want dit moet, naar mijn mening, eveens een smakelijke combinatie zijn.

 

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0