· 

Aubergine-paprikadip

Aubergine-paprika dip

Zoals ik daarnet aangaf heb ik de afgelopen tijd haast niet gekokkereld. Ik spendeerde weinig tijd in mijn keukentje of achter de laptop om ideetjes op te zoeken of uit te schrijven. Dit omdat we onze prioriteiten toch enigszins wat hebben moet verleggen. We hebben namelijk een huis gekocht en willen er zo snel mogelijk intrekken. Helaas hebben we wel nog behoorlijk wat werk voor de boeg. En dan spreek ik niet enkel over de verhuis op zich. Er werd een flink stuk bijgebouwd dat niet afgewerkt werd en dat nemen wij nu - uiteraard - volkomen voor onze rekening.

 

Met de koude wintermaanden in zicht is het niet zo'n pretje, maar we kijken er ontzettend naar uit om het afgewerkt te zien en er volledig ons eigen cosy stekje van te kunnen maken en dan kunnen we maar beter de koe bij de horens vatten. Enkele spulletjes werden reeds verhuisd zodat we tegen eind januari helemaal ingetrokken zijn. Dat het dan nog even zal duren alvorens we alles naar onze hand hebben gezet, spreekt voor zich. Maar we zullen toch behoorlijk opgelucht zijn wanneer we die verhuis achter de rug hebben.

 

Niet alleen had ik weinig tot geen tijd om te koken, maar dien ik tevens eerlijk te bekennen dat ik er ook even helemaal geen zin meer in had. Ik ben de laatste weken en maanden terug behoorlijk moe en het werd met toch net wat te veel. Het loslaten en de touwtjes dus niet continu volledig in handen hebben boezemt mij angst in. Ik houd ervan wanneer ik alles netjes uitgepland heb en de to do's op mijn lijstje naar behoren kan schrappen.

 

Daar hoort, naast een full-time job, ook de boodschappen doen, de was en de plas, het huisje op orde houden en Olivia verzorgen bij. Wanneer ik voel dat ik niet alles op tijd en stond afkrijg, zoals ik het voor ogen had, voelt dat steevast als een klein beetje falen. Ik vind het ontzettend belangrijk dagelijks verse, 'gezonde' kost aan mijn gezin te kunnen voorschotelen en net daarom sta ik graag zelf achter het fornuis. Alleen blijkt dat dit, na verloop van tijd, best begint door te wegen. Hoe hard ik ook aan time-management probeer te doen, het is nooit echt 'af'. En nu we nog eens gaan verhuizen, besef ik dat ik hoognodig wat uit handen moet geven of mij nu en dan eens tevreden dien te stellen met wat minder. Dat heb ik dus de afgelopen 2 weken ook gedaan. Geen 3-gangen menu op Kerst, maar gezellig gourmetten zodat ook ik evenveel kon meegenieten. Niet alle hapjes maakte ik zelf, maar ook enkele voor de hand liggende hapjes werden op tafel gezet. Denk maar aan kaasblokjes, olijven, truffel salami, etc. En ook het dessert was dit jaar niet huisgemaakt, maar opteerde ik voor vanille-ijs met salted caramel. En ik hoorde niemand klagen hoor ...

 

Ik vermoed dat ik ook gedurende de maand januari nog flink wat gas zal terugnemen. De verhuis zit er nog niet op en dat geldt evenzeer voor de verbouwingswerken. Ook mag Olivia vanaf 6 januari op school van start gaan en dat zijn dus voldoende redenen om het voor mijzelf wat gemakkelijker te maken. Hé, ik ben ook maar mens!

 

Maarrrr, ik moest op zijn minst 1 hapje voorschotelen aan mijn gasten dat ik zelf bedacht had. Het werd, uiteindelijk, deze overheerlijke aubergine-paprika dip die reeds enige tijd op mijn lijstje stond. Moeilijk is het niet, maar de smaken zaten echt fantastisch goed. Velen gaven aan dat ze de dip evengoed op een cracker of boterham zouden smeren als lunch. Niet alleen heerlijk van smaak maar eveneens zeer gezond.

Wij aten het met Grissini, een lekker krokant stengeltje om mee te dippen!

 

Ingrediënten:

 • 1 aubergine
 • 1 gele paprika
 • 1 teentje look
 • Grana Padano (+/- 2 eetlepels)
 • 10-tal pijnboompitten
 • 5-tal cashewnoten
 • Citroen
 • Olijfolie
 • Provençaalse kruiden
 • Oregano
 • Pezo

Bereiding:

 1. Was de aubergine en de paprika. Verwijder de zaadlijsten van de gele paprika en snijd in fijne blokjes.
  Snijd tevens de aubergine in fijne blokjes.
 2. Doe de groentenblokjes in een ruime ovenschaal.
  Besprenkel ze met wat extra virgin olijfolie en breng vervolgens op smaak met peper, zout, Oregano en Provençaalse kruiden.
 3. Plaats gedurende een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  Houd de oven nauwlettend in de gaten en roer tussenin eens om zodat alle groentjes evenredig geroosterd worden.
 4. Haal de schotel uit en laat even afkoelen.
 5. Plaats de groentjes nu in een grote maatbeker.
 6. Voeg hieraan een teentje geplette look aan toe alsook de Grana Padano.
 7. Voeg ook de nootjes eraan toe met enkele eetlepels olijfolie
 8. Voeg nu nog wat Provençaalse kruiden aan toe.
 9. Mix het geheel en breng nu nog op smaak met wat citroensap. Een ferme kneep in een halve citroen volstond bij mij.
 10. Ga na of de dip niet te stevig is, indien dit het geval is, kun je er wat olijfolie aan toevoegen.
 11. Meng nu nogmaals goed onder en proef of de dip de gewenste smaak heeft.
  Je kunt naar eigen smaak wat extra smaak geven door wat extra kaas of kruiden aan toe te voegen.
 12. Ik liet de de dip een nacht rusten en maakte het dus de avond voorafgaand aan Kerst.
  De smaken konden dus optimaal intrekken en die was 's anderendaags heerlijk.

Liefhebbers van Baba Ganoush zullen deze dip ongetwijfeld weten te appreciëren! Ze is helemaal niet pittig, eerder mild doch boordevol smaak.

 

Je kunt de spread dus evengoed serveren met kleine crackers of toastjes indien je dit verkiest.

Ik maak ze binnenkort zeker opnieuw als variatie voor mijn broodbeleg.

 

Smakelijk & dip away!

Reactie schrijven

Commentaren: 0